Читати детальніше

ОВОЧЕВО-ФРУКТОВИЙ СЕЗОН У РОЗПАЛІ: консервуйте і не тільки

ОВОЧЕВО-ФРУКТОВИЙ СЕЗОН У РОЗПАЛІ: консервуйте і не тільки

Солодкі огірки на зиму

Інгредієнти (на літрову банку):

•    огірки – 800 г;

•    оцет – 3 ст. л.;

•    цукор – 3 ст. л.;

•    сіль – 1 ст. л.;

•    вода – 800 мл;

•    листя вишні – 2 шт.;

•    петрушка – 10 г;

•    кріп – 10 г;

•    лавровий лист – 1 шт.;

•    часник – 1 шт.;

•    чорний перець (горошком) – 5 шт.

Помийте огірки та залийте водою на годину. Помийте листя вишні та зелень, очистіть часник. Викладіть часник, зелень, листя і перець горошком на дно банки. Щільно укладіть в місткість огірки. Залийте їх кип’яченою водою, щоб рідина доходила до «плічок» банки. Накрийте кришкою і почекайте 15 хвилин. Злийте воду в сотейник. Додайте цукор і сіль. Доведіть до кипіння, вимкніть, додайте оцет і знову залийте банку до «плічок». Закрутіть банку. Переверніть усі закручені банки з солодкими огірками догори дном і закутайте до повного охолодження.

Насипний пиріг з абрикосами та сиром

Інгредієнти:

•    домашній сир – 400 г;

•    яйце – 2 шт.;

•    абрикоси – 500 г;

•    цукор – 220 г;

•    ванільний цукор – 10 г;

•    пшеничне борош- но – 300 г;

•    вершкове масло – 120 г;

•    сіль – 1 дрібка;

•    розпушувач – 1 ч. л.

Заморожене вершкове масло натріть на терці з великими отворами. Додайте просіяне борошно з розпушувачем, 100 г цукру, сіль. Перетріть до отримання вологої крихти. Поставте в холодильник на 15 хвилин. Приготуйте начинку. Збийте сир з яйцем, звичайним і ванільним цукром, які залишилися. Абрикоси помийте, розділіть на половинки, кісточки видаліть. На змащене олією деко висипте половину сухої суміші, згори викладіть сирну масу, потім половинки абрикос. Посипте частиною сухої суміші, що залишилася. Випікайте при 180 градусах 45-50 хвилин.

Сирний торт без випічки з желатином

Інгредієнти:

•     40 г желатину;

•     150 мл води;

•     700 г домашнього сиру;

•     200 г сметани;

•     150 г цукру;

•     1 великий апельсин;

•     150 г печива;

•     ванілін.

Залийте желатин гарячою водою і помішуйте до повного розчинення. Поки желатин остигає, підготуйте сирну масу. Додайте до сиру сметану і ванілін за смаком. Гарненько збийте блендером. До цієї маси додайте охололий желатин і починайте поступово заливати ваш крем у форму. Заливши невелику частину крему обов’язково додайте нарізаний кубиками апельсин і трохи печива. Продовжуйте викладати такими шарами весь торт. Поставте страву мінімум на 3 години у холодильник.

Овочі по-прованськи

Інгредієнти:

• кабачок – 1 шт.;

• баклажан – 1 шт.;

• помідор – 4 шт.;

• твердий сир – 100 г;

• базилік – 20 г;

• часник – 4 зуб.;

• оливкова олія – 2 ст. л.;

• прованські трави за смаком;

•     сіль за смаком;

•     чорний перець (мелений) за смаком.

Кабачок, баклажан і помідори гарненько промийте і наріжте кружечками завтовшки 0,5 см. Одну половину твердого сиру наріжте тонкими пластинками, а другу – натріть на великій терці. Змастіть деко рослинною олією і викладіть овочі вертикально, чергуючи баклажан, помідор, кабачок і пластинки сиру (має вийти «гусениця»). Приготуйте соус: змішайте 2 ст. л. оливкової олії, прованські трави, сіль, перець, подрібнений часник і свіжий базилік. Полийте овочі ароматною сумішшю і поставте випікатися на 20 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці. Дістаньте овочі, посипте їх тертим сиром і запікайте ще 5 хвилин. За бажанням готову страву посипте зеленню.

Домашній хлібний квас

Інгредієнти:

•      300 г житнього хліба (чорного);

•      3-4 л води;

•      10-15 ст. л цукру;

•      2 ст. л. родзинок.

Наріжте хліб шматочками й підсушіть в духовці до рум’яної скоринки. Стежте, щоб сухарі не підгоріли, інакше квас буде гіркуватим. Остудіть сухарі та перекладіть в посудину, в якій будете готувати напій. Закип’ятіть воду і розчиніть в ній цукор. Остудіть і залийте сухарі. Додайте родзинки. Накрийте посудину бавовняною серветкою або марлею і залиште для бродіння. Через 24 години сухарі почнуть пінитися і піднімуться вгору. Якщо цього не відбулося, отже хліб був не дуже гарної якості, доведеться додати до закваски дріжджі. Змішайте 2 ст. л. розбухлих сухарів і 0,5 склянки води. Додайте 1 ст. л. цукру і 5 г дріжджів. Перемішайте і дайте суміші розбухнути. Потім перелийте її в хлібну закваску. Після того, як сухарі почнуть пінитися і піднімуться вгору, квас буде готовий через 2-4 дні. Готовий квас злийте з місткості та процідіть через 3 шари марлі. Охолодіть і насолоджуйтеся прекрасним напоєм власного приготування! Усю закваску не викидайте. Залиште половину, додайте свіжих сухарів, 4 ст. л. цукру та 1 ст. л. родзинок. Залийте водою і залиште на ніч. На ранок нова порція квасу буде готова. Повторюйте процес доти, поки буде бажання готувати квас.

Консервовані кабачки як ананаси

Інгредієнти:

•    кабачки молоді – 1 кг;

•    ананасовий сік (найдешевший, в ньому більше цукру) – 350 мл;

•    ванільний цукор – за смаком;

•    лимонна кислота – за смаком;

•    цукор – 100 г.

Кабачки помийте, очистіть від шкірки, наріжте кільцями по 1,5-2 см товщиною. Серединку вийміть невеличкою склянкою. Постарайтеся добре очистити їх від насінин. Готуємо сироп. У каструлю виливаємо сік, цукор, дрібку ваніліну і 2/3 чайної ложки лимонної кислоти. Коли рідина закипить, 15 хвилин варіть у ній кабачки, постійно помішуючи. Розкладіть овочі по стерилізованих банках, залийте сиропом і закрутіть кришками. Залиште в теплі до охо-лодження, потім заховайте в прохолодне місце.